Sunday, January 24, 2010

Η μηχανή του χρόνου




Λένε ότι κατά την αλλαγή του χρόνου και την ημέρα των γενεθλίων συνηθίζουμε να κάνουμε απολογισμό της χρονιάς που μας άφησε. Τι κάναμε, τι δεν κάναμε, τι θα θέλαμε να είχαμε κάνει, τι ευκαιρίες πέρασαν ανεκμετάλλευτες, ποιες τις αρπάξαμε από τα μαλλιά και κυρίως τι σκοπεύουμε να κάνουμε τώρα που μεγαλώσαμε και ωριμάσαμε κατά ένα ακόμα έτος.

Και τα δύο γεγονότα συνηθίζουμε επίσης να τα γιορτάζουμε με διάφορα events και parties. Προσωπικά γιόρταζα ανέκαθεν με τρελό party και τα δύο. Φέτος όμως, πλησιάζοντας τα γενέθλια μου και πλέον στον απόηχό τους, μου γεννήθηκε το ερώτημα «(για)τί γιορτάζουμε ακριβώς (σε) αυτό το περίφημο birthday party;;;».

Ακόμα και η αναζήτηση στον παντογνώστη μάγο Google δεν μπόρεσε να με βοηθήσει. Ευτυχώς, μια συζήτηση με φίλους διαλεύκανε λίγο την υπόθεση (thanx guys). Ορισμένοι θεώρησαν ότι γιορτάζουμε το γεγονός ότι ζούμε ακόμα και το ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία πριν Χ χρόνια ήρθε στη γη ένα πλασματάκι που «αγγίζει την τελειότητα» –όπως λέει και ο φίλτατος Τόκος. Χμμμ, τελικά πρέπει να αγγίζουν μερικά δις άνθρωποι την τελειότητα, αν κρίνω από τη συχνότητα των birthday parties…

Άλλοι πάλι υποστήριξαν ότι τα parties αυτά δίνουν απλώς την ευκαιρία στον καθένα μας να έχει μια δική του ξεχωριστή ημέρα μέσα στο χρόνο, στην οποία θα είναι επίσημα το κεντρικό πρόσωπο και θα χαίρει ιδιαίτερης, θετικής προσοχής και αντιμετώπισης από τους φίλους και συγγενείς του για ένα 24ωρο τουλάχιστον. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στον ξεχωριστό και μοναδικό εαυτό μας, έτσι για να νιώσουμε λίγο ιδιαίτεροι και εμείς βρε αδερφέ...

Ανάμεσα σε όλες αυτές τις γνώμες και θεωρίες η αμπελοφιλόσοφος σκέφτηκε και αναρωτιέται όμως τα εξής: μήπως εκτός από όοοολα τα παραπάνω γιορτάζουμε και το γεγονός ότι καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε σε όλα όσα μας συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε; Το ότι είμαστε πλουσιότεροι σε εμπειρίες και βιώματα; Το ότι βγήκαμε αλώβητοι, όσο μπορούμε τουλάχιστον, στη μάχη μας με το χρόνο και τις υποχρεώσεις μας και ότι με αφορμή αυτό το party και την ημέρα μηδενίζουμε το κοντέρ μας και ξεκινάμε ένα νέο κύκλο ονείρων, στόχων, φιλοδοξιών, προσδοκιών, και μαχών στο περίπλοκο παιχνίδι της ζωής μας;; Μήπως αυτός είναι ο τρόπος του χρόνου να μας χτυπήσει το προσωπικό μας καμπανάκι και να μας υπενθυμίσει ότι μαζί με το επιπλέον κεράκι στην τούρτα μας προστέθηκαν και άλλες υποχρεώσεις απέναντι στην οικογένειά, τη δουλειά, τους φίλους, τον ίδιο τον εαυτό μας;;

Από την άλλη, πόση σημασία μπορεί να έχει το μαγικό νούμερο της ηλικίας του κορμιού στην αέναη ψυχή μας;; Πόση σημασία μπορεί να έχει το επιπλέον κεράκι και πόσο μπορεί να επηρεάσει αυτό την ψυχολογία και την καθημερινότητά μας;; ως πριν λίγες ημέρες άλλωστε ήμασταν κατά ένα χρόνο μικρότεροι… ;p

Δεν ξέρω αν υπάρχουν απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις και εφόσον υπάρχουν, αν και ποιος μπορεί να μας τις δώσει. Μάλλον είναι κρυμμένες στις αποσκευές του χρόνου και τις ανακαλύπτει ο καθένας μας σιγά-σιγά στις συζητήσεις με τον εαυτό του.

Κατ’ εμέ και τον Αϊνστάιν, ο χρόνος δεν υπάρχει. Είναι ανθρώπινη ανακάλυψη και εξυπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες. Επομένως, είναι στο χέρι μας να τον εκμεταλλευτούμε, να τον αξιοποιήσουμε και να τον γιορτάσουμε όπως επιθυμούμε. Δε χρειαζόμαστε τα γενέθλιά μας για να μας αντιμετωπίσουν ή να νιώσουμε special, εφόσον μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε το δικαίωμα αυτό όλο το χρόνο, όλη τη ζωή μας. Στο χέρι μας είναι να μην εγκλωβιστούμε στο κελί του χρόνου. «Ο χρόνος πετάει. Από σένα εξαρτάται να είσαι ο πιλότος» (Robert Orben).



4 comments:

  1. ta video den pezoun , simfono me ta legomena:)

    ReplyDelete
  2. Marilyn...26/1/10 12:39

    Thanx dear... loipon, epeidi exei ginei thema me ta videakia, ontws, se merika pc den paizoun, analoga me to ti programmata exoun gia tin anaparagwgi twn video..
    Ta tragoudia pantws einai to arxiko
    tou Kalliri to Giortazw, giortazw http://www.youtube.com/watch?v=BbreXAJXJwk
    kai tou David Cook to Time of my life http://www.youtube.com/watch?v=Jt4aTMTGZPM ! Opoios den mporei na ta dei sto blog mou, mporei na ta dei sto you tube. Eidika to aggliko einai poly wraio...

    ReplyDelete
  3. Anonymous27/1/10 12:29

    i mera twn genthliwn einai mia ksexwristi mera gia ton kathena.se kanei na niwtheis oti uparxeis.oti exeis axia.kai oti megalwneis fusika.vazoume kainourious stoxous,oneira kai leme(kapoioi) oti kanoume mia kainouria arxi.

    ReplyDelete
  4. Anonymous30/1/10 02:01

    symfwnw me ola osa eipes..kai xazepsa ligo stis parathrhseis sou mias kai eixa ligo xrono..
    Gia mena pio magikh stigmh einai otan sbhneis ta kerakia kai ayto aksizei se olo to event.San flashback pernane oles oi stigmes pou ezises ayto to xrono, me mia nostalgiki (i mipws oxi?) anamnhsh twn persinwn genethliwn..pou isoun tote pws perases poioi eisastan..
    Kai ekei pou sbinei to teleytaio keraki gia merika klik tou xronou koitwntas thn teleytaia flogitsa, dineis mia yposxesi ston eayto sou..pws ola tha pane pros to kalytero, pws o epomenos xronos tha ferei ekseliksh sth zwi sou ta synaisthimata sou kai thn eytyxia sou...
    kaka ta psemata omws yparxoun kapoies magikes stigmes, kapoia astrika deyerolepta pou olo sou to einai dipsa na ksanazisei, pou menoun ekei pisw kai de tha ksanarthoun..
    ena xamogelo , mia agkalia, mia stigmh geliou, ena eytrapelo gegonos, ena synaisthimatiko symban..ama to kaloskefteis einai oti pio omorfo giortazoume sta genethlia mas!

    ReplyDelete