Saturday, April 4, 2009

Οι άνδρες δεν κλαίνε (;;;)

Σε έναν θεωρητικά ανδροκρατούμενο κόσμο, την εποχή της γυναίκας και των gay, πόσο αδύναμος μπορεί να θεωρηθεί ένας άνδρας που εκφράζει τους προβληματισμούς και τις φοβίες του;;;

Καθώς κουβέντιαζα τις προάλλες με ένα φίλο μου περί σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα τα μονοπάτια της συζήτησης μας οδήγησαν στον παραπάνω προβληματισμό. Έχω ακούσει από μικρή πολλές φορές ότι οι άνδρες δεν κλαίνε, οι άνδρες είναι πάντα δυνατοί, οι άνδρες μπλα μπλα μπλα… Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι αυτό δε συμβαίνει πάντα… Πολλοί ακολουθούν αυτόν τον κανόνα, επειδή έτσι τους το έχουν περάσει, άλλοι πάλι για να μην αποτελέσουν εξαίρεση στον κανόνα και χαρακτηριστούν… Εγώ από τη μεριά μου -όπως και αρκετές άλλες γυναίκες- αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνει αυτό και κατά πόσον τελικά θεωρείτε ότι «κρύβετε επιτυχώς» αυτά τα πράγματα.

Το ότι αρκετοί δεν μιλάτε π.χ. για προβλήματα και διλήμματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε στον επαγγελματικό σας χώρο, στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον σας δεν θα πει ότι δεν υπάρχουν ή ότι εμείς δεν καταλαβαίνουμε ότι κάαατι τρέχει. Επίσης όταν περνάτε τη φάση σας ή όταν αρχίζουν αμφιβολίες και προβληματισμοί για τη σχέση σας του τύπου «τραβάει/ δεν τραβάει/ τη θέλω ή ξενέρωσα» μπορεί να μην σας κάνουμε κάποια νύξη αμέσως, αυτό όμως δε θα πει πως δεν αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα –απλώς επιλέγουμε να σας δώσουμε το χρόνο σας.

Προσωπικά θεωρώ πως εάν θέλει κάποιος να έχει μια υγιή σχέση θα πρέπει να μοιράζεται τα πάντα με τη σύντροφό του και να μην κρατάει τέτοια πράγματα για τον εαυτό του σκεπτόμενος μη χαλάσει την εικόνα «ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ» που έχει η άλλη γι αυτόν. Βoyz, ακόμα και αν δεν μιλάτε ξέρουμε πότε έχετε τις μαύρες σας, πότε μπορεί να φοβάστε ή ακόμα και να τρέμετε για κάτι και ναι, δεν μας πειράζει… Το ξέρουμε ότι είστε απλοί άνθρωποι και εσείς όπως και εμείς και ειλικρινά εκτιμούμε πολύ περισσότερο αυτούς που μας ανοίγονται και μοιράζονται πράγματα μαζί μας από αυτούς που είναι στρείδια και εγκλωβισμένοι στην εικόνα του «άντρα». Ξεκολλήστε λίγο τα μυαλουδάκια σας, relax your bodies και μη φοβάστε να δεθείτε και λιγάκι με τον άλλο, δεν είναι τόσο τρομερό. Άσε που μέσω μιας ειλικρινούς συζητήσεως μπορεί να λυθούν πολλά θέματα, από γελοία ως πολύ σοβαρά.

Οι άντρες κλαίνε και οι σωστές γυναίκες το εκτιμούν όταν συμβαίνει αυτό ιδιαίτερα.. εκτός και αν κλαίνε βέβαια για την κατσαρίδα που μόλις αντίκρισαν στη γωνία του δωματίου…

6 comments:

  1. Anonymous4/4/09 14:57

    oi antres klaine alla mesa tous!

    ReplyDelete
  2. Διαφωνώ..άνθρωπος είναι..γιατι να μην κλάψει για την κακούργα την κακάσχημη κατσαρίδα που τρέχει να σωθεί..ιιουυυυυυυυυ
    ή δεν μπορει να συγκινιθεί για την ομάδα του; να κλάψει.. αλλα δεν μπορώ όταν ξέρουν οτι κάτι εχει λήξει με την κοπέλα τους και κλαίνε.. εκεί είναι πολύ δύσκολο για μένα να μην τον χαρακτηρίσω γυναικούλα.. Κατατ'αλλα δεν έχω πρόβλημα να δακρύσει ένας άντρας..όπως είπα.ανθρωπος είναι. (ακούγετε κάπως αλλά όποιος με ξέρει καταλαβε ;ρ)

    ReplyDelete
  3. Gewrgia mou otan kati ligei me kapoia k eidika meta apo kairo nomizw pws einai anapofeykto to na klapsei. Emena malista tha mou fanei poly skliro, psyxro ws k anaisthito to na min antidrasei etsi o allos. Den thewrw oti me to na min ekfrastei deixnei ton antrismo tou.. Deixnei apla oti de niwthei mia...

    Epipleon, as min perioristoume sto klama alla k stin ekfrasi twn synaisthimatwn tous, etsi?? oi perissoteroi nomizw pws einai san streidia se ayta ta themata... :P

    ReplyDelete
  4. Ομολογουμένως το συγκεκριμένο κειμενάκι μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον να παραθέσω κι εγώ την άποψή μου προσπαθώντας να ορίσω κάποια πράγματα σύμφωνα με την αντίληψή και την ιδεολογία μου!

    Αρχικά ας προσεγγίσουμε τον όρο του άντρα… Πολλές φορές λέμε «Οι άντρες δεν φέρονται έτσι» ή «Τι άντρας είναι αυτός (επειδή είναι μυώδης ή υπερέχει στις διαστάσεις)» κοκ… Έτσι είναι οι άντρες; Η απάντηση είναι όχι!!! Και όσες/οι πιστεύετε κάτι τέτοιο μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας, γιατί προφανώς βρίσκεστε σε λάθος δρόμο… Ο όρος «Άντρας» διέπεται από κάποιες αρχές τις οποίες πρέπει να πληροί κάποιος για να ανταποκρίνεται στον τίτλο αυτό:

    1η ΑΡΧΗ: Πρέπει να διακατέχεται από δύναμη, κυρίως εσωτερική. Ο εξωτερική εύκολα αποκτιέται, όμως δεν θα έλεγα ότι έχει να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Η εσωτερική δύναμη είναι για μένα ένα από τα πιο βασικά πράγματα που δίνουν άξια σ’ έναν άνθρωπο, κυρίως στον άντρα. Αυτή αποτελεί και το κίνητρο για να είμαστε σε θέση να παίρνουμε αποφάσεις/ πρωτοβουλίες, να βάζουμε στόχους και να τους επιτυγχάνουμε και να αντιμετωπίζουμε την όποια δυσκολία μεγάλη ή μικρή χωρίς ιδιαίτερο κόπο και πανικό. Με άλλα λόγια να είναι ενεργητικός και δημιουργικός.

    2η ΑΡΧΗ: Να ξέρει να συμπεριφέρεται κάνοντας τα άτομα που είναι δίπλα του (και κυρίως την σύντροφό του) να είναι περήφανοι για αυτόν και να καταφέρνει να τους «ανεβάζει». Να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις δείχνοντας κάθε φορά τη δέουσα προσοχή/σοβαρότητα.

    3η ΑΡΧΗ: Να σκέφτεται και να ενεργεί κυρίως με το «πάνω κεφάλι» (αρκεί βέβαια να υπάρχει περιεχόμενο εκεί μέσα!) καθώς και ο λόγος του να αποτελεί συμβόλαιο/ δέσμευση… (όταν λέει κάτι να το κάνει και όχι να μένει στα λόγια)

    4η ΑΡΧΗ: Η απελευθέρωση. Να υπάρχει, με άλλα λόγια, μια πρόοδος και όχι στασιμότητα στην ιδεολογία τους και στον τρόπο σκέψης τους. Για παράδειγμα να αντιμετωπίζουν τη γυναίκα ως ίση τους, με τα ίδια δικαιώματα όπως ισχύει στα χρόνια μας, και όχι όπως ήταν πριν από μερικές δεκαετίες (που ήταν αποκλειστικά και μόνο να υπηρετεί τον άντρα). Άμα λάχει να πλύνουν και κανένα πιάτο και να μην τα περιμένουν όλα από αυτή…

    Ας δούμε τώρα και κάποια δευτερεύοντα πράγματα που έχουν να κάνουν με τον αντρισμό κάποιου…
    Κατ’ αρχήν το κλάμα. Το κλάμα είναι ως επί το πλείστον είναι μια μέθοδος εκτόνωσης για μια δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε (π.χ. ένας χωρισμός). Δεν θεωρώ ότι αποτελεί ένδειξη ευαισθησίας η ύπαρξη του. Μπορεί κάποιος να μην κλάψει, αλλά να αντιδράσει αλλιώς, π.χ. να αρχίσει να πίνει, να είναι νευρικός, τη στιγμή που θα συμβεί (και όχι μόνο) να αρχίσει να φωνάζει για το παραμικρό, να καπνίζει, να πάρει το αυτοκίνητό του και να τρέχει στον αυτοκινητόδρομο με 200 χωρίς να υπολογίζει τίποτα, κ.ο.κ. Ακόμη και τα ναρκωτικά… Εκεί υπεισέρχεται και ο παράγων «εγωισμός». Μπορεί να μη θέλει να δείξει την ενόχλησή του από το αποτέλεσμα που προέκυψε, λόγω του εγωισμού του! Από την άλλη μπορεί και να κρίνει ότι είναι καλύτερα να μείνει ανέκφραστος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ντε και καλά είναι αναίσθητος. Απλά αποτελεί και αυτό μια μέθοδος προκειμένου να ξεπεράσεις κάποιες καταστάσεις… Σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις το να μην σκέπτεσαι και να μην ασχολείσαι/ εκφράζεσαι για κάποια γεγονότα που δεν αλλάζουν είναι προτιμότερο για να προχωρήσεις παρακάτω και να μην μείνεις στάσιμος χωρίς ιδιαίτερες φθορές στον εαυτό σου.
    Περιπτώσεις του τύπου να βλέπει κάποιος μια κατσαρίδα και να ουρλιάζει ή να κλαίει από το φόβο του, επίσης δεν αρμόζουν και δεν τιμούν έναν άντρα. Κάθε άλλο μάλιστα… Δηλώνουν ένα ανασφαλές άτομο αρσενικού γένους αμφιβόλου αρρενωπότητας.
    Τέλος προκειμένου να υπάρξει μια υγιής σχέση, πρέπει να υπάρχει και καλή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι… Είναι καλό να τα συζητάμε όλα όσα μας απασχολούν είτε άντρες είμαστε είτε γυναίκες. Κι αν οι άντρες γίνονται σαν τα στρείδια, μήπως έχουν βάλει και οι γυναίκες το χέρι τους; Μήπως έχουν μέρισμα κι αυτές στην ευθύνη;

    Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με το ποιόν ενός άντρα, ωστόσο αν αναφερθώ σε όλα τότε θα πρέπει να γράψω βιβλίο! Έτσι προσπάθησα να αναφέρω όσο πιο συνοπτικά μπορούσα τα πιο σημαντικά/ βασικά. Πάντως για να μπορεί να υφίσταται το «μοντέλο» του τέλειου άντρα, του άντρα του σωστού, πρέπει και οι γυναίκες να αγγίξουν το αντίστοιχο «μοντέλο»… Μην βγάζετε λοιπόν την ουρά σας απέξω κατηγορώντας τους άντρες ότι είναι στρείδια, αναίσθητοι, γουρούνια κ.λπ. κ.λπ.! Έχετε κι εσείς εξίσου μεγάλη ευθύνη σ’ αυτό το θέμα. Πάντα όταν κάτι είναι στραβό ποτέ δεν φταίει μόνο ο ένας! Αυτό είναι ΝΟΜΟΣ.

    N.M.

    ReplyDelete
  5. Anonymous31/5/09 02:57

    Oi antres klaine otan einai monoi tous kai xwris kamia gynaikeia psyxi na to ypopteytei....
    Kate G.

    ReplyDelete
  6. Πρέπει κάποιος να αντιδρά, για να ξεφύγει απ τις δύσκολες καταστάσεις. Αν το κλάμα βοηθάει σ αυτό,τότε είναι αποδεκτό.

    ReplyDelete